Bird of paradise, Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem, Strelitzia. Alle namen voor deze waanzinnige plant klinken even exotisch. Met de Strelitzia tover je iedere ruimte om tot een kleurrijk paradijs. Pas op voor laagvliegende ara’s!

Verzorging

  • Vooral veel water in de zomer. 
  • Strelitzia is een rasechte zonaanbidder, volop zon dus. 
  • De plant sproeien voorkomt ziektes. 
  • Bruine randen knip je af, volledig verdorde bladeren regelmatig verwijderen. 

Kleuren en vormen

Er zijn verschillende soorten Strelitzia, maar je kunt ze allemaal herkennen aan de recht opstaande stengels met stevige bladeren. De smalle, langwerpige bladeren lijken een grijze wassing te hebben. Kenmerkend zijn ook de bijzondere bloemen. Alsof er felgekleurde vogels of vlinders met oranje en paarse vleugels tot rust komen in jouw kamerplant. 

Symboliek

De Strelitzia wordt gezien als symbool van vrijheid en staat ook voor onsterfelijkheid. Deze bijzondere symboliek vraagt om een mooi verhaal. Geef je de Strelitzia aan iemand cadeau, zorg dan voor een kaartje waarop je uitlegt waarom hij/zij deze bloem verdient. 

Herkomst

De Strelitzia komt uit Zuid-Afrika en behoort tot de plantenfamilie Musaceae. Sinds de achttiende eeuw kunnen we in Europa genieten van Strelitzia als kamerplant. De plant is vernoemd naar de vrouw van Engelse koning George III, met de naam Charlotte van Mecklenburg-Strelitz. Zij had een grote liefde voor bloemen en planten.