Met een Cactus haal je een vleugje woestijn naar je woonkamer. De plant is oer, stoer en verrassend, dankzij opvallende vormen en bloemen. 

Verzorging

  • Cactus staat graag licht en warm, en kan uitstekend tegen de volle zon.
  • Zeer matig water geven, liever iets te weinig dan teveel water, voetbad voorkomen. De kluit mag uitdrogen, één keer per maand water geven is beter dan elke week een beetje. 
  • Voeg on de zomermaanden wat cactusvoeding toe. 
  • In de winter kan de plant het beste rusten. Geef dan nog minder tot geen water, om te overleven gaat de cactus dan bloemen aanmaken. 
  • Toch een stekel opgelopen? Een grote haal je eruit met een pincet. Kleine stekels verwijder je door ducttape op te plakken en dat weg te trekken of door van een oude panty een balletje te maken en die snel over de plek te wrijven. De laatste fijne stekels wrijf je eruit met olijfolie. 

Kleuren en vormen

Geen plant zo decoratief en surrealistisch als de Cactus. Uit een grijsgroene basis kan een knalroze bol groeien en tussen de stekels kunnen schitterende bloemen verschijnen. Mammillaria zijn bloeiende Cactussen, Echino is bolvorming met prachtige gelijkmatige ribbels. Gymnocalycium lijkt te zijn opgebouwd uit groene kogels en heeft een trechterbloem, Opuntia groeit in vlakke schijven. En Cereus is een zuil, die in het wild wel tien meter hoog kan worden.

De doorns van Cactussen vormen een eigen ecosysteem. In de natuur beschermen ze tegen aanvreten door dieren, nachtelijke kou en felle zon. Daarnaast zorgen ze voor een beetje afkoeling, dauwabsorptie en afvoer van neerslag. Verder is de plant prettig zelfredzaam. Cactussen hebben een groot wortelstelsel waarmee ze vocht opslaan in hun wortels, bladeren en stengels en zo grotendeels hun voeding reguleren.

Symboliek

Cactussen zijn in Midden-Amerika al eeuwenlang een vereerde bron van voedsel, drank, medicijnen, gereedschappen en bouwmaterialen. In Mexico komt Cactus zo vaak voor dat de plant zelfs het nationale wapen heeft gehaald, samen met een slang en een adelaar. Samen beelden ze de Tenochtitlan legende uit. 

Herkomst

In het wild groeit cactus in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika, zowel in koude hooggebergtes als in de tropische Cariben. Ze bestaan al sinds de prehistorie; uit opgravingen in Mexico is gebleken dat mensen Cactus kweekten voor de vruchten. Hoewel Cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die tegen extreme droogte kunnen. De meeste Cactussen groeien in gebieden met 5-50 centimeter neerslag per jaar. Er zijn wel 1800 verschillende soorten. De grootste Cactus ter wereld is de saguaro, die 1 meter dik en 20 meter hoog kan worden en zich daarmee kan meten aan een forse boom.

Bron: www.mooiwatplantendoen.nl